Er kystsikring vigtig for fremtiden?

Ved du, hvordan klimaforandringer påvirker vores kyster?

Erosion: Mere vand og kraftigere storme

Når vandstanden stiger og stormene bliver vildere, bliver kysterne ædt af havet hurtigere. Det kaldes kysterosion. Hvert år forsvinder og flyttes flere meter af kysten – og det går ud over både natur og mennesker.

Sandfodring: En naturlig måde at beskytte kysten på

Sandfodring betyder, at man tilføjer ekstra sand kystnært. Det gør stranden bredere og stærkere, så den bedre kan modstå bølger og storme. Det er en skånsom løsning, der passer godt ind i naturen, men man skal løbene sandfodre. Når stranden får mere sand, bliver der bedre plads til fugle, planter og dyr, der lever langs kysten. Det gør sandfodring til en løsning, der både beskytter mennesker og miljø.

Vi skal tilpasse metoden efter området

Mange steder ser vi en læsideerosion. Dette skyldes, at strøm og bølger slider ekstra meget på læsiden af den hårde kystsikring. Det er et eksempel på, at vi ikke kan vælge den samme sikring langs hele kysten – vi skal vælge det, der passer til hvert område.

Staten skal tage ansvar for kystsikringen

Venstre mener, at staten i højere grad skal stå for kystsikring i Hjørring Kommune – ligesom den allerede gør fra Thyborøn til Esbjerg. Alle har ret til beskyttelse mod klimaforandringerne, uanset hvor i landet de bor.